Temizlik ile ilgili pratik bilgiler ve tavsiyeler:
- Porselen Temizliği Ve Kullanımı
Sofralarınıza gölge düşürmeyin, en sevdiğiniz porselen tabakları kolayca temizleyin.
Her evde mutlaka porselen takımlar vardır. Her kadının tutkusudur sofradaki porselenler. Kimimiz günlük sofralarımızda kullanırken kimimiz de misafir takımlarımızı porselenden seçeriz.
Hem sağlık açısından oldukça iyi hem de estetik açıdan farklı olan porselenler piyasada çok düşük kalitelisinden tutun da çok yüksek kalitelisine kadar bulunabiliyor.
O çok sevdiğiniz porselen takımlarını uzun süre kullanmak istiyor iseniz kullanım kurallarına uymalısınız.
Porselenler oldukça dayanıklıdır. Bu sebepten fırında ya da mikrodalgada kullanılabilirler ancak çıplak ateşte kırılırlar ve ani ısı değişikliğine gelmezler.
Porselen temizliği çok da zor değildir aslında en büyük kural porselenin kireçli suda yıkanmamasıdır; çünkü kireç porseleninizin üstünde çıkmayacak lekeler oluşturur.
Zamanla parlaklığını yitiren porseleninizin yeniden parlaması için yünlü beze karbonat sürüp silin. Aynı zamanda kireç porseleninizin kendi kendine çatlamasına ve kırılmasına sebep olur.
Eğer porseleniniz çatladıysa bir tencereye süt koyun ve porseleninizi içine bırakıp kaynatın. Çatlaklarının gittiğini göreceksiniz. Böylelikle takımınızı da çöpe atmak zorunda kalmayacaksınız.
- Dokunmatik Ekran Temizliği Nasıl Yapılır?
Iphon, IPad, Bilgisayar dokunmatiği temizliği nasıl yapılmalı?
Ipad, IPhone ve benzeri dokunmatik ekran temizlikleri için kullanmanız gereken 2 şey vardır :
1- Su,
2- Yumuşak , temiz ve keten olmayan bir bez,
Dikkat etmeniz gereken; alkol , kimyasal madde , amonyak gibi malzemeler kullanmamaktır. Yalnızca su kullanınız. Bu tip camlar özel olduğu için kimyasal madde kullanmak dokunmatik özelliğini bozabilir.
Bez üzerinde tiftikli, topak bir yapı olmamalıdır. Camınızı çizebilir. Keten örneğini bu yüzden verdim. Gözlük temizleme bezi aradığımız ben için iyi bir örnektir.
Yapmanız gereken cihazınızı tamamen kapatmak , su ve bez yardımıyla nazikçe silmektir. - Halıya Yapışan Sakız Nasıl Çıkar?
Halıya yapışan sakızı çıkarmak için yapmanız gereken…
Torbaya buz doldurarak sakızın üzerine bırakın. Bu işlem sayesinde sakız donacaktır. Sakızın donmasını bekledikten sonra bir fırça yardımıyla sakızın bulunduğu alanı fırçalayın. Sakızın kolayca iz bırakmadan çıktığını göreceksiniz. - Kristal Temizliği Nasıl Yapılır?
Kristalleri temizlemek için öneriler…
Kristal uzun yıllardan bu yana salonlarımızı süsleyen aksesuarların başında gelmektedir. Özellikle eski tarzda döşenmiş salonlarda kristal olağan üstü bir güzellik katmaktadır.
Kristal güzel olmasının yanında kirlendiğinde ve bilinçli olarak temizlenmediğinde salonda kirliliği en çok belli eden eşyalar arasında yer alır.
– Kristallerinizin daha parlak bir görüntüye sahip olmasını istiyor iseniz, bol gazete kağıdı ve su doldurulmuş bir kovanın içerisinde en az bir gece bekletin.
Ertesi gün çıkarttıktan sonra sirkeli su ile yıkayın ve çok az bir miktar su ile durulayın. Kristallerinizin daha parlak olduklarını göreceksiniz.
– Kesme kristal kullanıyor iseniz iyice temizlenmesi açısından diş fırçası ile fırçalayın. Fırçalama işlemi esnasında diş fırçanızı sirkeli suya veya alkole batırın.
– Kristallerinizin daha parlak bir görünüme kavuşması için patates kabuğu ile bolca ovalayın, kuruduktan sonra az bir miktar su ile durulayın.
– Yine kristallerinizin parlak ve temiz görünmesini istiyorsanız az bir miktar su ile açılmış çamaşır suyunda bir gece bekletin ve çok daha durulamadan, kurulama işlemi yapmadan kendi halinde kurumaya bırakın. - Duvar Temizliği Nasıl Yapılır?
Tertemiz duvarlar ve mis gibi görünen bir ev için öneriler:
Duvarların tozlarını almak neyse de çocuklarınız var ise duvardaki lekeler, boya kalemleri hiç bitmez. Peki bu lekeleri en kolay nasıl temizleriz? İşte size birkaç kolay yol…
Duvardaki toz ve mikroplardan arınmanın en kolay yolu odanızın bütün cam ve kapılarını kapatmak, odanın ortasına kaynar su dolu bir kap koymak ve oluşan buharın duvarlarınıza nüfuz etmesini sağlamaktır.
Buharla temas eden duvarınızdaki kirler böylelikle yumuşamış olacaklar.
Buharlaşan duvarlarınızı kuruladıktan sonra nişastalı suyla yeniden silin. Eğer duvarlarınızda yağ ve is lekesi var ise bu işlemden kısa bir süre sonra hazırlayacağınız sabunlu suya bir kaşık tuz ilave ederek silin.
Eğer sizin afacanlar duvarları boyadı ise en iyi yöntem krem temizleyici ve bir sünger yardımı ile lekeler gidene kadar silmek olacaktır. Ve tabi sirke birçok yerin temizliğinde bize yardımcı olduğu gibi duvar temizliğinde de çok faydasını göreceksiniz.
Suyunuza katmış olduğunuz sirkede duvarlarınızdaki mikrobu ve kiri büyük ölçüde alacaktır.
Eğer duvarlarınız boya değil de duvar kâğıdı ise yulaf ununa batırılmış bir penye ile silmeniz yeterli olacaktır. - Halı ve Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır?
Özellikle evde çocuğunuz varsa ve yerde oynamayı seviyorsa koltuk ve halı temizliği son derece önem taşımaktadır.
Ne yaparsam yapayım halım ve koltuklarım ilk günkü görüntüsüne kavuşmuyor diyorsanız, halı ve koltuk temizliğinde size birkaç önerimiz var.
Belki garip gelebilir ama çok eski zamanlarda keşfedilen arap sabunu günümüzde kullanılan pahalı temizlik ürünlerine göre kat be kat daha iyi hijyen sağlamaktadır.
Gelelim temizliğine; 5 litre sıcak suyun içerisine göz kararı bir bardak kadar arap sabunu koyun arap sabununu suyun içerisinde iyice eritin ve kullanmadığınız bir lif yardımı ile koltuklarınızı ovalayın.
Biraz ıslak silmeniz naçizane tavsiyemizdir. Kuruduktan sonra koltuklarınız ilk günkü kadar temiz ve canlı renklere sahip olacaktır.
Halılarınıza gelince az bir miktar su ile bolca arap sabununu karıştırarak kalın telli demir halı yıkama fırçaları yardımı ile bu karışımı halınızın her yerine sürün ne kadar bastırırsanız o kadar iyi temizlenecektir.
Ardından duru su ile ve yine bir lif yardımı ile halınızda kalan arap sabununu durulayın.
Halı temizleyiciler ile çıkmayan kirin arap sabunu ile çamur halinde çıktığını göreceksiniz. - Perde Temizliği Nasıl Yapılır?
Temizliğinden en çok şikayetçi olduğumuz perdeleri temizlemek artık daha kolay.
Evinizi sıcak ve daha şık gösteren en önemli ev aksesuarlarından biri de perdelerdir. Perdelerinizi kapattığınız zaman kendi 4 duvarınızın arasında bulduğunuz huzur hiçbir şeye değişilmez. Tabi bir de bunların temizliği var.
Evinizin ortamına göre sigara dumanı, is, dışarıdan gelen tozlar perdenizin kirli, hijyenden uzak ve çirkin görünmelerine neden olurlar. Peki, perdelerimizi nasıl temizleriz?
Kumaş ve Tül Perde : Kumaş ve tül perdeler maksimum 30 derecede yıkanabilirler. Şayet evde kendiniz temizleyecekseniz 30 derecede yıkamalı mümkünse nemli asmalısınız.
Böylece ütü de gerektirmeyeceklerdir. Eğer perdenizi ütülemek istiyorsanız ütünüzü hassas konuma ayarlamalısınız.
Stor Perde : Tül perdeler gibi çok sık temizlik gerektirmeyen stor perdelerinizi, elektrik süpürgesi yardımıyla tozunu aldıktan sonra ılık su ve süngerle silebilirsiniz.
Ahşap Perde : Temizliği en kolay perde türüdür. Kaz tüyü yada fiber toz alıcılarla yerinden çıkarmadan kolaylıkla tozlarını alabilirsiniz. Ahşap perdenizi piyasada satılan ahşap temizleyiciler ve sünger yardımı ile silebilirsiniz. - Ampul Temizliği Nasıl Yapılır?
Ampul nasıl temizlenmeli?
Lamba ve ampulleriniz için en iyi temizleyici alkoldur. Kesilmiş bir soğan parçası da işinizi görecektir. Soğan cam yüzeyleri parlatır ve lekelerden arındırır.
Temizlik sonrası nemli bir bezle üzerinden geçmeyi unutmayın. Sonrasında ampule sıkacağınız bir kaç fıs parfüm , sıcağın etkisiyle evinize yayılacaktır.