Bazı maddelerin kiri, izi ve lekesi nasıl çıkarılır? Nasıl temizlenir?

  1. Yağ lekesi nasıl çıkarılır?

    Yağ lekelerinde önemli olan lekeye onu emebilecek maddelerle müdahale etmektir. Su yağı çözemediği gibi daha da yaydığı yarardan çok zarar getirir.

    Tereyağı : 

    Sentetik : Sabunlu su yeterli olacaktır.
    Pamuklu ve Beyazlar : Yıkamadan önce kuru sabun sürtün.
    Yünlü veya İpek : Talk pudrası ve tebeşir tozu dökün. Pudra ve toz yağı emecektir.

    Sıvı Yağ : 
    Bir parça ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstünde gezdirin. Yeterli olmazsa bulaşık deterjanı ile silin. Bulaşık deterjanlarında yağ çözücü özellik vardır.  
    Leke çıkarma yöntemleri nelerdir? Lekeler nasıl çıkar

  2. Alçı lekesi nasıl çıkar?

    Alçı lekesini çıkarmak için ılık sirkeye batırdığınız bezle lekeli bölgeyi silmeniz yeterli olacaktır. 

  3. Alkol lekesi nasıl çıkar?

    Şarap : Lekeli bölgeye tuz serpin. Tuzu temizledikten sonra soğuk suyla yıkayın. Bir bardak ılık suya ağartıcı içermeyen 1 kaşık deterjan karıştırın ve bir bezle lekeli bölgeyi bastırmadan silin.

    Eğer deterjan bulamıyorsanız tuzdan sonra içme sodasını peçete yada bez yardımıyla lekeli bölgeyi silmek için kullanabilirsiniz. Lekeye ilk müdahaleyi yaptınız. Sonrasında yıkama talimatlarını dikkate alarak yıkayınız.

    Bira : Lekeli bölgeyi 1 ölçek elma sirkesi, 5 ölçek su karışımında bekletiniz 

    Cilalı Ahşap : Lekeli yerleri bir mantar tıpasıyla silin. Sonrasında terebentinle ıslatın. 

    Masif Ahşap : Eter veya benzinle temizleyebilirsiniz. Leke çok inatçıysa, çakmak benini kullanabilirsiniz. Çok fazla benzin ve eter dökmek de ahşabınıza zarar verebilir. Bu nedenle bir ölçek çakmak benzinini beş ölçek su ile karıştırıp kullanmanız önerilir.

  4. Asfalt lekesi nasıl çıkar?

    Asfalt bulaşan alandaki fazla asfaltı bıçak yada çatal gibi bir alet kullanarak sıyırın. Lekeli bölgeye vazelin sürün ve bir saat bekleyin. Daha sonra eterle silin.

  5. Boya lekesi nasıl çıkar?

    Boya lekesi olan bölgeyi tazeyse terebentin ile silin. Eğer boya kuruduysa bıçak yada çatal gibi bir aletle boya fazlasını alın. Bir saat sabunlı suda bekletin ve çitileyin. Sonrasında terebentin ile silin.

  6. Çamur lekesi nasıl çıkarılır?

    Çamur lekesine hemen müdahale etmeyin. Çamurun kurumasını bekleyin. Bıçak yada çatal benzeri bir aletle çamurun fazlasını alın. Kumaşın içine fazla  nüfuz etmediyse fırçalayarak çıkartabilirsiniz.

    İnatçı bir lekeyse fazla çamuru aldıktan sonra yarı yarıya su ve sirke karışımıyla silin.

  7. Çay lekesi nasıl çıkarılır?

    Çay lekesi; Kumaş rengine göre farklı leke çıkarma yöntemleri uygulanması gerekmektedir : 

    Beyazlar : 
    Soğuk su ve limon suyu karışımını batırdığınız bez ile silin.
    Renkliler : Soğuk su ve yumurta sarısı karışımını batırdığınız bez ile silin.

    Leke eski ve kurumuş ise yukarıda belirttiğimiz yöntemlerden sonra gliserinli su ile silin. Leke halı üzerindeyse yarı yarıya alkol ve sirke karışımını batırdığınız bez ile silin.

  8. Çikolata lekesi nasıl çıkar?

    Çikolata lekesi; Kumaştaki çikolata lekesi için; en iyi yol gliserinle ovup yağ emici iki kağıt arasında bir süre bırakarak yağının iyice emilmesini sağlamaktır. Eğer bu işlem yeterli olmazsa ve lekeli kumaş rengi atmayan bir tür kumaş ise lekeli kısmı suyla karıştırdığınız 90 derecelik alkolle silin.

    Halıdaki çikolata lekesini; sabunlu suyla lekenin dış kısmından başlayarak içe doğru silin. Üzerine talk pudrası döküp bir süre bekleyin. Halıyı silkeledikten sonra eşit miktarda su ve alkol karışımıyla tekrar silin.

  9. Çimen lekesi nasıl çıkar?

    Çimen lekesi; Çamaşır suyuna dayanıklı kumaşlarda, lekeyi nemlendirdikten sonra üzerine deterjan dökerek ovalayın, çamaşır suyu eklenmiş sıcak su ile yıkayın. İnatçı lekeleri alkolle sildikten sonra lekeli bölgeyi iyice durulayın.

    Çamaşır suyu kullanımına uygun olmayan kumaşlarda, aynı işlemleri çamaşır suyu kullanmadan yapın. (Kumaşın asetat içermesi halinde, bir birim alkole iki birim su ekleyin.) 

  10. Fondöten lekesi nasıl çıkar?

    Fondöten lekesi; Elbisenizdeki fondöten lekesini, etere batırılmış bir bezle sildikten sonra sabunlu suyla yıkayın; leke yok olacaktır. Eter yanıcı olduğu için ateşle yaklaşmamaya dikkat edin.

  11. Kahve lekesi nasıl çıkarılır?

    Kahve lekesi; Leke tazeyse üzerine biraz tuz dökün. Beyaz pamuklu kumaştaki lekeyi oksijenli su ile silin, yeterli olmazsa çamaşır suyu kullanmanız gerekir.

    Renkli kumaştaki lekeli kısma biraz gliserin sürün ve ılık suyla durulayın. Halıdaki lekeli yeri, eşit miktarlardaki alkol ve elma sirkesi karışımıyla silin. 

  12. Kan lekesi nasıl çıkar?

    Kan lekesi izi; Sıcak su kullanmayın; çünkü sıcak su, lekenin daha fazla işlemesine neden olur.

    Beyaz kumaşta: Lekeyi oksijenli suyla ıslatın. Sonra sabunlu ılık suda yıkayın.
    Renkli kumaşta: Nişastayı suyla karıştırarak bir hamur yapın. Bunu lekeli yere sürerek kurumasını bekleyin. Sonra fırçalayarak temizleyin.

    Bir başka yöntem de aspirin tabletini azıcık suyla eritip lekeli yeri bununla örtmektir, iyice kuruyunca fırçalayarak temizlenir. Halıda: Lekeli yeri beyaz sirkeyle ovun.

  13. Küf lekesi nasıl çıkar?

    Küf lekesi olan bölgeyi gliserine batırılmış bezle silmeniz yeterli olacaktır.

  14. Mayonez lekesi nasıl çıkarılır?

    Mayonez lekesi; Lekenin ne kadar beklediğinin önemi yok. Lekeli bölgeyi bulaşık deterjanıyla silin. Böylece mayonezin bulaştırdığı yağ yok olacaktır. Sonrasında kıyafetinizi yıkama talimatlarına göre yıkayınız. 

  15. Meyve suyu lekesi nasıl çıkar?

    Meyve suyu lekesi; Leke tazeyse hemen tuz dökün. Tuzu temizledikten sonra ılık su ile çitileyin. Sonrasında kıyafetinizi yıkama talimatlarına göre yıkayın. 

  16. Mum lekesi nasıl çıkar?

    Mum lekesi; Leke tazeyse mum hala akışkan demektir. Erimiş mumun fazlasını bıçak yada çatal benzeri bir aletle alın. Sonra soğumasını bekleyin. Soğutma işlemini hızlanırmak için üzerine lekeli bölgenin üzerine naylon içinde buz koyabilirsiniz.

    Mum katılaştıktan sonra fazlalıkları alın. Kumaşın altına ve üstüne kese kağıdı koyun. kumaşın cinsine göre ısıttığınız ütü ile ısı uygulayarak mum lekesinin kağıt üzerine geçmesini sağlayın.  

  17. Mürekkep lekesi nasıl çıkar?

    Mürekkep lekesi; Lekeli bölgeyi sıcak suyla yıkarsanız leke kumaşa daha çok nüfuz eder ve yayılır. Farklı kumaşlara göre farklı uygulamalar vardır :
     
    Beyazlar : Bir pamuk yardımı ile alkol ya da limon suyunu lekeye bastırarak lekeli bölgeyi silin.

    Pamuklu ve Keten : Lekenin kurumasına izin vermeden soğuk su ile lekeli bölgeyi yıkadıktan sonra sabun ve ılık su ile bir kez daha yıkayın. Son olarak süt ile ıslayın ve limon tuzu ile ovun.

    Renkli ve Sentetik : Lekelenen bölgeyi kaynatılmış süte ıslayın. Kumaş sütü iyice içine çekene kadar lekeli bölgeyi bu sütte bekletin. Sonrasında da sabunlu ılık su ile yıkayın. Leke kaldıysa  limon tuzu ile ovun.

  18. Oje lekesi nasıl çıkarılır?

    Oje lekesi; Aseton ile veya eşit ölçülerdeki alkol ve eter karışımı ile çıkartabilirsiniz. Her iki halde de lekenin altına 4-5 kat katlanmış beyaz bir bez koyun.

    Lekeyi silerken bu bez kirleneceğinden, kirin elbiseye geçmemesi için, kontrol edin ve lekenin altına bezin temiz kısımlarının kaydırın. Leke hemen çıkmazsa bu işlemi bir daha tekrarlayın. Sonra asetonu uçurarak leke bırakmasını önleyin.

  19. Pas lekesi nasıl çıkar?

    Pas lekesi; Kumaşınız ipek, yün, deri, keten veya süet ise kuru temizleme seçeneği tercih edilmelidir. Diğer kumaşlar için ise limon suyu asit özelliği ile iyi bir leke çıkarıcıdır.

    Limon suyunun lekeyi emmesini bekledikten sonra güneşte kurumaya bırakın. Daha sonra soğuk suyla yıkayın.

  20. Ruj lekesini nasıl çıkar?

    Ruj lekesi; Etere batırılmış bir pamukla silin ve bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Lekenin üzerine sabun sürün, bir saat öyle beklettikten sonra yıkayın.

    Üzerine pamukla oksijenli su damlatıp suyla durulayın. Eter yanıcı olduğundan ateşe yakın yerlerde kullanılmamasına dikkat edin.

  21. Salça & ketçap lekesi nasıl çıkarılır?

    Ketçap ve salça lekesi; Sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın. Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda bekletin. Kıyafetiniz üzerindeki yıkama talimatlarına göre yıkayın.

  22. Şalgam lekesi nasıl temizlenir?

    Şalgam lekesi; Lekeli bölgeye limon suyu damlatın ve kıyafetiniz üzerindeki yıkama talimatlarına göre yıkayın.

  23. Tentürdiyot lekesi nasıl çıkar?

    Tentürdiyot lekesi; Leke tazeyse alkol ile silin. Eski bir leke ise oksijenli suyla silmeniz yeterli olacaktır.

  24. Ter lekesi nasıl çıkar?

    Ter lekesini çıkarmak için kumaş tiplerine göre farklı yöntemler vardır :

    Beyazlar :
     Oksijenli su ile silince leke çözülmeye başlayacaktır. Sonrasında kıyafetiniz üzerindeki yıkama talimatlarına göre yıkayınız.

    Hassas Kumaşlar : 
    Limonlu su ile silin. Sonrasında kıyafetiniz üzerindeki yıkama talimatlarına göre yıkayınız.

    Yünlü Kumaşlar : Kumaşı birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra lekeyi temizleyebilirsiniz.

  25. Yumurta lekesi nasıl çıkar?

    Yumarta Sarısı : Yumurta sarısı damladığı yerde henüz kurumamışsa ılık suyla durulanarak çıkartılır. Kuruyan yumurta sarısını ise, gliserinle yumuşatılıp, ılık suda yıkanmalıdır.

    Hassas kumaşlarda ise tuzla ovulduktan sonra sirkeli suyla durulamak yeterli olacaktır.

    Yumurta Akı : Yumurta akı lekesi soğuk sabunlu suyla silinir. eke halı türü malzeme üzerinde ise lekeli kısım su ile ıslatılıp çok az amonyaklı su ile silinir. Sonrada güderiyle kurutulur.

  26. Zift  / Katran lekesi nasıl çıkar?

    Katran & Zift lekesi; Zift bulaşan alandaki fazla zifti bıçak yada çatal gibi bir alet kullanarak sıyırın. Lekeli bölgeye vazelin sürün ve bir saat bekleyin. Daha sonra eterle silin. Eter yanıcı olduğu için ateşle yaklaşmamaya dikkat edin.

Leke çıkarma yöntemleri nelerdir? Nasıl çıkar?